Ваша беба је у десетој недељи дуга свега три центиметара, али изгледа као мали човек- има очи, уши, ручице, ножице...


Поликлиника Аналифе се од почетка рада определила за бесплатну контролу трудница у десетој недељи, и то доследно примењује већ пет година.

Приликом првог разговора, који се најчешће обави телефоном, брзо се израчуна датум десете (и сваке друге) недеље трудноће. Одмах се закаже термин када будућа мама треба и може да дође на бесплатну контролу, коју у Поликлиници обавља др сци мед. Војислав Живанић. О томе разговарамо са др Аном Михољчић, иницијатором пројекта Дај шансу животу.

Због чега сте се определили да бесплатна контрола буде баш у десетој недељи трудноће, а не у осмој или дванаестој - на пример?

- Преглед у десетој недељи задовољава два критеријума нашег пројекта Дај шансу животу.Онсе, пре свега, односи на жене које су у дилеми да ли да задрже или прекину трудноћу. Иначе, трудноћа од два и по месеца (10. недеља) - по закону још увек може да се прекине, уколико жена то жели да уради. Други разлог (критеријум) је што се у осмој или, на пример, у деветој недељи трудноће не види тако добро као у десетој - да тај нови живот изгледа као мали човек. Иако је тада плод дуг свега три центиметра, већ у десетој недељи има све: очи, уши, руке, ноге (што показује 3Д ултразвук, док у 4Д димензији мама и тата виде и први „плес“ своје бебе). Напомињем да бесплатан преглед у 10. недељи могу да закажу и обаве све труднице, без обзира да ли је трудноћа планирана и жељена или се, једноставно, догодила.

Какав је протокол при заказивању бесплатне контроле?

- Први разговор се, углавном, одвија телефоном, када трудница најчешће пита: „Да ли још увек радите бесплатне прегледе?“ А прво питање које поставља дежурна сестра, јесте: „Када је био први дан последње менструације?“. Затим сестра на основу календара трудноће утврђује период 10. недеље. Интересовање будућих мама за овај преглед је заиста велико, а ми се трудимо да што већем броју трудница изађемо у сусрет.


Труднице долазе на преглед и пре 10. недеље. Зашто је у том периоду потребна контрола трудноће?

- Након открића да је трудна (помоћу теста мокраће или на основу вредности хормона у крви), а без обављеног ултразвучног прегледа (који ми, у Поликлиници Аналифе називамо „утврђивање“), жена не може да сазна оно што је за почетак најважније - а то је да ли је трудноћа у материци или ван ње.

Прва провера се управо односи на чињеницу да ли је трудноћа у материци и који јајник „носи“ трудноћу (што се препознаје по жутом телу, које се на екрану види као пламена лопта - око левог или десног јајника). Из приказа крвних судова тела материце се види каква је васкуларизација (прокрвљеност), затим се посматра да ли се у малој карлици уочава нешто што би могло да угрози трудноћу (хематом, миом, цисте)... И, оно најважније: да, ако можемо, чујемо откуцаје срца плода, као прве знаке живота.

Уколико приликом прегледа не чујемо срце, зато што је трудноћа мала, заказујемо колико је потребно ултразвучних прегледа све док не чујемо срчане откуцаје (сви прегледи улазе у цену тог раног ултразвучног прегледа који ми зовемо „утврђивање“).

Након што се уверимо да срце плода куца и да је са трудноћом за тај период све у реду, заказујемо преглед у десетој недељи, који је бесплатан. Дирљиво је огромно изненађење будуће маме која тада (у 10. недељи) види колико је беба порасла за само две до три недеље, када је изгледала као зрно пасуља, а у десетој је прави мали човек!

Шта се све контролише у десетој недељи?

- Прво се измери бебица, утврди се старост трудноће. Родитељи на екрану виде да беба има обе ручице, ножице... И док родитељи уживају гледајући своју бебу на екрану, доктор жели да се увери да плод нема никакву видљиву аномалију. Чак и када би трудница инсистирала да плати преглед, мислећи да би тако добила више информација, право време да се гледају ултразвучни знаци за Даунов синдром и све друге аномалије, као и за детаљну анатомију свих органа (како спољашњих, тако и унутрашњих) је тек 12. недеља трудноће. Напомињем да у 12. недељи жена по закону нема право да самоиницијативно одлучи да прекине трудноћу. У том периоду, трудноћа може да се прекине само ако за то постоји неки медицински разлог, који утврђује конзилијум лекара.

Да ли се у Поликлиници Аналифе раде прекиди трудноће?

- Не! Иако за то имамо уредну дозволу Министарства здравља. Наше опредељење је пројекат Дајмо шансу животу - који је, такође, под покровитељством Министарства здравља. Велики је успех када се жена, која дође са дилемом да ли да настави или прекине трудноћу (након што види да је њена беба прави мали човек и јасно чује њене откуцаје срца) - определи за рађање.

Ако савремени ултразвучни апарати показују пол у 10. недељи развоја плода, да ли то саопштавате родитељима?

- Усредсређени на контролу чињеница и елемената важних за здравље плода (и мајке), при раним прегледима не обраћамо пажњу на пол. Чак и када се пол види, не говори се о томе. Јер, шта би било да је девојчица, а родитељи су баш хтели дечака...?

 

Мирјана Ајбл

 

 

ИЗВОР:  yumama.mondo.rs

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=oqBqE5ubtTA