Беба све чује - звукови које дијете чује у мамином стомаку  стимулирају развој његовог мозга, а избор музичког жанра или штива није пресудан - ако ужива мама, уживаће и беба.

 

Доктори потврђују да су напреднија дијеца мајки које су биле одговорне током трудноће, а то значи да су живјеле смиреније, опуштале се уз музику, лагано вјежбале и пазиле шта једу и пију, избјегавале цигарете и алкохол. Понеке су читале својим нерођеним бебама, што се такође показало да има смирујуће дијеловање.

 

Установљено је и да дијете у 23. седмици трудноће већ добро чује. Тад се успостављају везе међу неуронима у дијелу мозга који је задужен за звук. Кад тај центар почне функционисати, дијете може чути нискофреквентне звукове у матерници, међу којима је и мелодичност и ритмичност мајчина гласа те звукови којима је дијете окружено, а то су откуцаји маминог срца, циркулација, звуци из цријева, шуштање маминог дисања... Научници се слажу да звукови имају велику важност у здравом формирању мозга.

 

Музика  и активности које смирују и веселе маму Доказано је да звукови које дијете чује у мајчином стомаку  стимулирају развој дијечијег мозга, посебно средиште које је задужено за размишљање. Кад се развије дијететов слух, гласови родитеља почињу умирујуће дијеловати на дијете и ствара се рана повезаност. Стручњаци су опрезни кад је ријеч о томе које штиво и какву музику препоручити будућим мајкама као најбољу за здрав развој дијечијег мозга, али уопштено се сматра да је добра сва музика и активности које смирују и веселе мајку. 

 

То се њено задовољство преноси и на нерођено дијете. Није све у звуковима, има нешто и у кретању, јер је и лагана вјежба добра и за дијете те олакшава порођај. Истраживање објављено у часопису Journal of the American College of Sports Medicine  показало је да дијеца мајки које вјежбају у трудноћи постижу боље резултате на тестовима и боља су у савладавању страних језика.

 

Вјежбање и храна утичу на памћење. Умјерене количине кортизола, хормона стреса који се излучује и током вјежбања, подстичу раст и развој дијечијег мозга и других важних органа. Стручњаци препоручују 30 минута умјереног вјежбања трудницама већину дана у седмици. И храна утиче на развој бебиног мозга, посебно на способност памћења и учења.

 "На столу сваке труднице треба бити мала плава риба, посебно сардине, инћуни и папалине, јер су богате омега-3 масним киселинама, које директно утичу на развој мождане коре и интелигенције. Омегу-3 садрже и ораси те цинк, па и мала количина ораха има много храњивих твари", истиче нутрициониста Бранимир Долибашић, водитељ Нутрилифе центра.  7-дневни јеловник за труднице Напомиње да треба узимати доста поврћа богатог магнезијумом и жељезом с витамином Ц јер су важни за синтезу крви, а без кисика и црвених крвних зрнаца нема доброг развоја и правилне диобе станица. "Треба јести поврће богато фолном киселином, попут зеленог лиснатог поврћа, јер је она важна за РНК и ДНК", закључује Долибашић.

 

Беба воли мамину омиљену музику.  Вијест о Мозартовом учинку проширила се 1993. Подлога је откриће да су аустријски студенти који су учили уз музику Волфганга Амадеуса Моцарта имали боље резултате на тестовима и трудницама се савјетовало да слушају Моцарта како би се дијете у утроби смирило. С временом се показало да на неког дијелује лагана класика, а на неког енергичнија музика те да бебу не смирује сама музика него мајчин доживљај те музике јер, кад је задовољна, ослобађају се хормони среће, који се преносе на дијете.

 

 

Преузето од: miss7mama