Већина разлика на ДНК код беба мајки пушачица и мајки непушачица пронађене на генима повезаним с развојем плућа и нервног система и урођеним малформацијама попут расцјепа усне и непца. 

 

Истраживачи су упоредили резултате 6,685 мајки и њихових новорођенчади из цијелог свијета. Већина жена су биле непушачи, око 13 посто су пушиле сваки дан и око 25 посто жена је признало да су повремено пушиле током трудноће. Веза с развојем плућа и нервног система Како би анализирали ДНК метилцију којом се искључују 'паразитски' дијелови ДНК, прикупили су узорке из крви из врпце након порођаја.

Код мајки које су свакодневно пушиле, пронашли су 6,073 мјеста гдје се ДНК другачије метилизовао него код дијеце непушачица. Већина разлика су пронађене на генима повезаним с развојем плућа и нервног система и урођеним малформацијама попут расцјепа усне и непца.

Студија не доказује како пушење у трудноћи може утицати на дијечији развој или болести, али резултати указују да неки порођајни дефекти и медицински проблеми могу бити резултат ДНК метилације код мајки које су пушиле, закључили су аутори истраживања објављеног у The American Journal of Human Genetics.

Станице се мијењају како би се прилагодиле "Могуће је да пушење током трудноће 'отима' беби систем који одређује како се ДНК развија и мијења станице на начине који утичу на здравље у будућности", изјавила је Андреа Бацарели са Универзитета  Харвард заDuluth News Tribune  додајући да је могуће да се станице мијењају како би се прилагодиле штетним утицајима пушења.

 

Преузето од: miss7mama