Новости

Јелена Трикић, познатија као Мајка Храброст, ускоро би требало да добије скулптуру испред зграде бањалучког породилишта, а иницијативу за израду и постављање скулптуре покренуо је Небојша Ступар испред Фондације "За живот".

Скулптуру је извајао Бојан Микулић, академски вајар, а она је тренутно у једној смедеревској ливници и чека коначан изглед у бронзи.

Овом приликом Ступар каже да Фондација "За живот" позива све заинтересоване људе добре воље да финансијски помогну у постављању скулптуре која ће подсјећати на херојски чин Јелене Трикић.

Уплате се могу вршити на рачун Фондације "За живот", а како Ступар истиче, сав вишак новца, уколико га буде било, биће расподијељен тако да један дио добије Никола, Јеленин син, а други дио двије или три породице са највише дјеце у Републици Српској све зависи од износа који прикупимо до саме реализације пројекта откривања скулптуре испред породилишта.

Подсјећамо, Јелена Трикић преминула је 2012. године од посљедица тумора на мозгу, након што је на почетку трудноће одбила савјетовани абортус и даље лијечење како би родила сина Николу, који је данас жив и здрав и има 10 година.

- За Јелену Трикић и њену херојску одлуку у искушењу у ком се нашла 2012. године чуо сам из медија. Тада још није постојала моја фондација 'За живот'. Јелена се упокојила 18. новембра 2012. године, а Фондацију сам као идејни творац са још четири пријатеља основао 2018. године. Ради бољег разумијевања читаве приче сматрам да је битно споменути то да је ова фондација настала из обећања које сам ja дао мајци на самрти, а која је од 2014. до 2015. године прошла посебан период - период тјелесног умирања, али духовног рађања - почиње сопствену исповијест Небојша Ступар.

Он открива да се његова мајка борила са веома агресивним раком дојке, те да је прошла све препоручене хемиотерапије и зрачења.

Моја мајка  је током борбе против ове опаке болести, увиђајући узрочно-посљедичну везу абортуса и карцинома, постала вјерујућа жена која се горко кајала због учињених абортуса током и послије ратних година, а тешка болест је била окидач за њено искрено покајање и моје обећање да ћу се њој за спасење душе борити да макар једна жена, брачни пар, гинеколг а  некад и цијела фамилија  буде одговорена од најстрашније пресуде непланираном дијетету  АБОРТУСА  - прича Ступар.

Он открива колико се диви Јелени, која је жртвовала свој живот за живот свог дјетета одбијајући предложени абортус те лијечење цитостатицима и зрачењем знајући да ће то засигурно  нашкодити њеној беби а данас десетогодишњм сину Николи.

- Донијела је исправну одлуку и данас њен Никола живи и иде у школу одличан је ученик, радује се животу. Дивио сам се њеном подвигу и одма рекао да овој жени треба подићи споменик  да се младе генерације уче на примјеру ове храбре мајке која је донијела најбољу могућу одлуку и за себе и за своје дијете. Заиста би био велики пропуст и штета за цијело друштво имати један овакав примјер сакривен од шире јавности, првенствено је битно нашој омладини која је бомбардована деструктивним и  сатанистичким садржајима са медија гдје се увелико пропагира култура смрти и аутодеструкције а да то многи родитељи и не примјете. Једноставно, не кажем да их није и раније било и да их неће бити али ми смо дужни да се боримо за свако наше дијете које као неформирана личност купи оно што му се пласира а  тако је мало оваквих примјера  пожртвовања који  одјекну у народу као овај  и готово да нема човјека који није чуо за Јелену Трикић - мајку храброст - каже Ступар. 

Он вјерује да је гордост највећи непријатељ човјекове душе, да из ње произлазе сви други гријеси и невоље у које човјек запада, те да је један од најгорих које човјек може да учини спречавање рођења већ зачетог дјетета убијајући га у његовој најрањивијој фази у зачећу. Код нас је то до 10 недеље а беба у 10 недељи изгледа овако 

- Јелена Трикић, Мајка Храброст, својим несвакидашњим подвигом дотакла је срца многих и њен примјер жртве не би смио остати заборављен или скрајнут, већ истакнут као посебан херојски чин жртве мајке за своје тек зачето дијете. Желим да нам дјеца, која су будућност сваког народа, из тог примјера уче и увијек се жртвују да роде  свако дијете које  Бог пошаље у наш свијет, а никако да их убијају налазећи сулуде материјалистичке и каријеристичке изговоре за то. Дијете је увијек добро дошло јер је оно свијетлост свијету - истиче Ступар.

Он је, како каже, за израду скулптуре контактирао Бојана Микулића јер га сматра нашим најбољим активним вајаром.

- На идеју о подизању споменика Јелени Трикић, Мајци Храброст, одговорио сам одмах позитивно, самим тим што је сматрам симболом жртвовања за поколења. Организација има пронаталитетну идеју, а ја као отац четворо деце сам свесрдно то подржао. Скулптура има елементе надреалног. Тренутно се налази у Смедереву на ливењу у бронзи - прокоментарисао је кратко свој рад на овој бисти Бојан Микулић.

Фондација "За живот" добила је писмено одобрење Универзитетског клиничког центра Републике Српске за постављање скулптуре која ће бити постављена одмах након што се прикупи сав потребан новац за исплату ливнице у којој се скулптура налази

 

 

 

Извор: Независне новине

 

Фондација ”За Живот”

Давида Штрбца 27

78000 Бања Лука

Sberbank a.d. Banja Luka

БРОЈ ТЕКУЋЕГ РАЧУНА:  

5 6 7 2 4 1 2 7 0 0 0 3 6 9 6 1


ДЕВИЗНИ РАЧУН И ИНСТРУКЦИЈЕ ЗА УПЛАТЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА  СЕ НАЛАЗЕ НА ОВОМ ЛИНКУ:
https://zazivot.com/donacije