“Планирали смо да то траје три дана и одмах смо имали неколико проблема, због тога што родитеље НЕ ЖЕЛЕ да пусте своје дете тек тако у дивљину – плаше се, имају страхове. Једноставно, општи став родитеља је презаштићивање: “Не, он ће се прехладити”, “Не, он може да се огребе”, или да се не знам шта деси итд.”

“Градска деца имају једну “дијагнозу” а то је недостатак природе.” започео је своје гостовање у јутарњем програму РТС Јован Мемедовић, аутор и водитељ емисије “Сасвим природно”. “А доказано је да недостатак природе проузрокује: недостатак пажње за учење, деца немају самосталности, оскудни су у комуникацији. Све то проузрокује физичке недостатке, лоше држање тела, равне табане, недостатак имунитета и склоност алергијама. Деца која не иду у природу остају неактивна и самим тим нема стимулације, нема природног искуства и нема практичног учења. Родитељи осећају ту проблем, и онда брже-боље шаљу децу на неке спортове, али то није то – деци треба природа. Ми смо биолошка бића и тек када смо у природи, онда смо оно што јесмо.”

Екипа емисије “Сасвим природно” направила је експеримент и пробала да окупи што више градске деце и да их без родитеља изведе, најпре у једну сеоску средину, а затим и у потпуну дивљину.

“Планирали смо да то траје три дана и одмах смо имали неколико проблема, због тога што родитељи НЕ ЖЕЛЕ да пусте своје дете тек тако у дивљину – плаше се, имају страхове. Једноставно, општи став родитеља је презаштићивање. “Не, он ће се прехладити”, “Не, он може да се огребе”, или да се не знам шта деси итд.”

 

 

У новој епизоди своје емисије коју је овом приликом најавио, Мемедовићу у повезивању деце са природом помажу познати дечији писац Урош Петровић и др Ранко Рајовић, председник Менсе за Србију: “Овај програм нисам извео сам, постоје људи који се на исти начин овим баве – др Ранко Рајовић и дечји писац Урош Петровић заједно раде на томе, држе неке радионице по предшколским установама и на другим местима, убеђујући родитеље и васпитаче да деци треба природа.”

Др Рајовић објашњава колико недостатак природе штетно утиче на децу: “Ми имамо у Србији свако друго дете од пет година са поремећајем фине моторике, равни табани код 70% деце, успоренију акомодацију ока. Кад се све то сабере, имамо проблем у школи. Јер када то дете крене у школу, не може да чита дуже од десет минута јер има поремећај концентрације, не може да пише како треба и ти проблеми касније се много, много теже решавају. Зато је важно да дете управо у тим привм годинама живота, од седме-осме до дванаесте буде што чешће у контакту са природом.”

 

 

“Физички развој и ментални развој су уско повезани, једно без другог јако тешко иду. Познато је и да се боље размишља док се шета.” објашњава Урош Петровић, који је у паузама физичких напора деци постављао загонетке и мозгалице.

“Све се тако лако решава кад изведете децу у природу. Они су вам ту, можете да их посматрате, да их усмеравате, да реагујете.” објашањава Мемедовић, забринут због тога што родитељски страхови отуђују децу од природе: “Пазећи на своју децу родитељи одлазе у крајност – промаја, инсекти, боје се чак и да ће их напасти вукови или медведи.”

Због тог отуђења, није уопште било лако пронаћи децу чији родитељи би пристали на ову авантуру, каже Ранко Рајовић: “То су градска деца, али ово су знатижељна деца и хоће да иду и желе да испробају, али смо имали проблем кад смо правили групу што нека деца неће да чују да дођу, да спавају у шаторима “Ту су бубе!”, “Можда ће да падне киша!”, “Шта ће да једу?!”. Ретко је видети данас децу да ходају боса, а овде у дивљини су по цео дан босоноги.”

Своје гостовање Јован Мемедовић завршио је поруком упућеном свим родитељима: “Родитељи, па то су ваша деца! Немојте их затварати, ништа им се неће десити у природи. Њима треба потпуна слобода – не један летњи распуст и неколико дана, већ покушајте да то буде целе године. Недостатак природе није болест, али једног дана то постаје велика неспособност и немогућност да било шта привреде. Сутра, далеко било, држава ће нам бити препуна оваквих људи, а на то треба да пазимо!” упозорио је он.

 

Копирајући овај линк у свој претраживач погледајте емисију: https://www.youtube.com/watch?time_continue=30&v=-ujHciAa3i0&feature=emb_title

 

ИЗВОР: Детињарије