Услед погрешних порука које стижу девојчицама путем телевизије, интернета, па и играчака, психолог истиче све већи пораст проблема са менталним здрављем.

Психолог Стив Бидалф пре двадесет година написао је књигу о проблемима са којима се суочавају родитељи у васпитавању дечака. У то време је мислио да одгајање девојчица није угрожено спољним утицајима. Међутим, након толико година његов поглед на разлике у васпитавању деце се драстично променио. Бидалф је забринут због чињенице да је, чак и након 40 година феминизма, наметнуто питање које мучи девојчице још увек Како изгледам?

И пре него што девојке постану сексуално активне, њихова привлачност и атрактивност постаје опсесија. Бидалф додаје да је, као психолог, приметио известан пораст у броју девојчица које имају проблеме са менталним здрављем. Много деце из средње класе пати од разних облика анксиозности. Такође, у порасту је и број младих који имају проблеме са поремећајем у исхрани. Бидалф је приметио и блажи облик депресије, који раније није био забележен код девојчица. Све у свему, детињство девојчица је све мање забавно.


Генерације девојчица су окружене сликама које им говоре како треба да изгледају. Број облика заговаране атрактивности се смањује и све више одише сексуалношћу, тврди Бидалф. Док велики број девојчица одбија да једе, нека деца имају проблеме са гојазношћу и не оклевају да држе дијету. Међутим, дијете у детињству могу имати озбиљне дугорочне последице по здравље.

Стив саветује родитељима да се фокусирају на здравље својих ћерки, а не на њихове проблеме са килажом. Веома су значајни и заједнички, породични оброци, да се уместо сокова за пиће користи вода, али је неопходно и охрабривање деце да се баве физичком активношћу.

Савременим играчкама, нарочито луткама, девојчицама се пласира слика о томе како треба да изгледају. Идеал лепоте су девојке у кратким сукњама, дуге косе, са израженом шминком и деколтеом. Међутим, не намеће само индустрија играчака деци моделе изгледа и понашања. Ту су и рекламне кампање, друштвене мреже и телевизијски програм, тврди Бидалф.


Истраживања су показала да телевизијски програм девојчицама шаље следеће поруке:

1. Твој изглед је најважнији.

2. Твоје физичке карактеристике (облик, тежина, кожа, коса, зуби, боја, мирис) никада нису довољно добре.

3. Секс је валута која се трампи за љубав и пажњу, или моћ.

4. Нормално је да имаш сексуалне односе са особом коју не познајеш или ти се не свиђа.

5. Свет је страшно, усамљено, опасно место.

6. Решење за све проблеме је да купиш нешто.

У таквом систему вредности, Бидалф саветује родитељима да својој деци понуде другачије узоре, као што су другари старијег узраста или неко од рођака. Девојчице треба учити да су лепе такве какве су, а важан је и ритуал породичног оброка и разговор, саветује психолог Стив Бидалф.

Извор: https://www.yumama.com