Родитељи су одговорни (и према закону а и према сопственој вољи) да брину да њихова деца имају храну на столу и кров над главом. Већина њих се заиста свим силама труди да детету пружи све неопходно, па и мало преко тога. Али, сигурно познајете најмање једног родитеља који очекује да му дете једног дана за тај његов труд на неки начин – врати. А нису ретки ни они који од малена деца набијају осећај кривице за све што за њих чине.

 

Мислите да ово није тако страшно да завређује баш да се о томе пише?

Деца којој родитељи од малена стварају притисак и осећај кривице увек када нешто затраже, почињу да се осећају одговорно због ових материјалних тешкоћа које породица евентуално има. То су деца која непрестано живе са подсећањем да својим родитељима имају да захвале што су живи и да ће једног дана и они о њима морати да брину. Јер, то им је дужност.

Слажете се, ово је непоштено.

Да, деца би требало да имају кућне послове. Помоћ око кувања, чишћења итд. Али то је неопходно како би научили одговорност, а не да би тиме вратили некакав дуг.

Последице

Многи тинејџери су бежали од куће како би осетили слободу или побегли од стега. Било да су то деца која су имала циљ и уписивала школе далеко од куће или девојке које су ступале у брачне заједнице прерано како би побегле од лоших породичних односа.

 

Деца због овог начина васпитања губе и самопоуздање. Чини им се да их њихови родитељи не воле због онога што јесу. А да би их волели, морају да ураде нешто – да отплате дуг.

Знамо да је осећај кривице симптом депресије код одраслих. Али динамика почиње већ у детињству, а прекомерна кривица доводи до физичких промена у мозгу. Према дванаестогодишњој студији Универзитета у Вашингтону, стални осећај кривице изазива:

  • промене расположења;
  • анксиозне поремећаје;
  • повећани ризик од шизофреније.

Осећај дужности и кривице одузима пуно од детета. А ту празнину не могу попунити ни храна, ни играчке, ни одећа.

Менталитет савремених људи

Западни индивидуализам довео је до менталитета “око за око”. Савремени људи чине добра дела, а затим се позивају на њих и траже нешто у замену. Али деца не би требало да отплаћују дуг. Они нису одговорни за чињеницу да сте постали родитељи.

То је била ваша одлука и избор.

 

ИЗВОР: https://zelenaucionica.com/vasa-deca-vam-nista-ne-duguju/?fbclid=IwAR0Yz1xbtcporxxdtr7WtYGsHZM_QRAWvX95Nj6pWoZ5wyrNPJBcr2KtaXo