1. недјеља - Звучи чудно, али у првој недjељи, која се рачуна код трудноће, жена још увијек није трудна! Почетак трудноће, наиме, рачуна се од посљедње менструације тако да, по овом рачунању, испада да сте ви у првој недељи трудноће у ствари имали менструацију, а да до зачећа још није ни дошло.


2. недјеља - Менструација је престала, а ако нисте једна од 10 до 15 посто жена које имају циклус тачно на 28 дана, још увијек нисте трудни. Ваша јајна ћелија сада овулира и тек треба да се сретне са сперматозоидима.

3. недјеља - Ваша беба сада је бластоцид – мајушна лоптица састављена од неколико хиљада ћелија које се мултиплицирају као луде. Та лоптица сада се гњезди у вашој материци. У међувремену, настаје и амнитичка течност – течност коју ће ваша мала беба користити као удобну постељу недјељама и мјесецима. Сада она добија потребни кисеоник и храну, али и избацује оно што јој није потребно, помоћу сићушне цјевчице прикачене за крвне судове зида материце.

4. недјеља - Ове недеље ваша беба постаје ембрион. У наредних десет недјеља сви бебини органи развиће се и почети да функционишу. Зато је ово период кад је ваша беба најрањивија и најподложнија свему ономе што би могло да је спријечи или заустави у  развоју. Ваша беба је ембрион који има два слоја: епибласт и хyпобласт од којих ће се развити сви њени органи и дијелови тијела. Њене ћелије формирају мали тунел до унутрашњости материце који ће помоћу ваше крви снабдијевати бебу кисеоником и хранљивим материјама. Такође, ствара се и амниотичка течност у којој ће ваша беба удобно живјети док буде расла.

5. недјеља - Беба се налази у материци. Ћелије које се налазе са спољне стране развијају израштаје попут пипака да би се повезале са мајчином крвљу. Унутрашњи слој ћелија образује прво два а послије три слоја, а из сваког од њих издваја се други органски систем: из једног ће се развити мозак и централни нервни систем, кожа, очи и уши. Из другог настају плућа, желудац и црева а из трећег – срце, крв, мишићи и кости. Око пете недјеље, на дијелу од кога ће постати леђа, формира се нервна цијев, из које ће настати мозак и кичмена мождина.

6. недјеља - Узбудљива недјеља за развитак бебе: формирају јој се глава и мозак. На УЗ прегледу могу да се виде откуцаји срца! На глави се назиру рупице из којих ће се развити уши, као и задебљања, која ће ускоро постати очи. Беба има тијело, основу мозга и четири пупољка од којих ће настати руке и ноге. Почиње да се формира вилица, као и кичма.

7. недјеља - Срце бебе подијељено је на лијеву и десну комору, на УЗ могу се видјети “пупољци” ногу и руку са мјестима где ће бити прстићи. Развили су се примарни дисајни путеви. Главица је много већа од тијела и у њој се већ развијајају лијева и десна хемисфера мозга. Развијају се и очна сочива, ноздрве, уши, гуштерача и бронхије. Има изузетно танку и провидну кожу на којој су видљиве вене.

8. недјеља - Ваша беба се мијења из дана у дан. Полако се формира лице, очи се сад боље виде и постоје усне. Назире се и врх носа. Најважнији органи су већ формирани – срце, мозак, плућа, бубрези, јетра и цријева. Почињу да се гранају бронхије. Срце ваше бебе се чује на ултразвуку, куца око два пута брже од вашег. Формиране су очи и уши, а беба може да отвара уста. Ноге и руке се мичу и издужују, а беба добија лактове. На УЗ се могу видјети мали покрети главе и тела. Почињу да се образују цријева.

9. недјеља - У овој недјељи почињу да се формирају кости и хрскавице, руке и ноге расту брзо, а развијају се и прсти на ногама и рукама. Шаке и прсти на рукама се виде боље од стопала и прстију на ногама. Беба се покреће много јасније. Спољни полни органи се виде, али се још не може видјети је ли у питању дјечак или дјевојчица.

10. недјеља -  Да можете сад изблиза да видите своју бебу, били бисте изненађени колико личи на правог човека! Развијени су јој прсти на рукама и ногама, као и већина великих зглобова – лактови, рамена, колена, зглобови на рукама и ногама. Беба плива унутар материце, а када мама и тата то виде на ултразвуку, не могу да схвате да им се беба покреће, а да мајка при том још не осјећа покрете. То је нормално, јер покрети морају бити довољно јаки, а дијете довољно велико да би мајка могла да их осјетити.

11. недјеља - Формирају се јајници или тестиси, а развијају се и спољни полни органи. Глава је још увијек несразмјерно велика – отприлике чини једну половину тијела. Капци су затворени, а ове или сљедеће недјеље почиње да циркулише крв између бебе и материце и постељица почиње да обавља своју функцију исхране путем мајчине крви.

12. недјеља - Са 12 недјеља, беба је потпуно формирана, има све органе, мишиће, удове и кости. Од сада па до рођења само ће расти и сазревати. Глава постаје округла. Види се и кичма, ручице и ножице, прсти на ногама и рукама су потпуно раздвојени а беба има лијеп профил. На прстима руку и ногу почињу да расту нокти. Накупља се плодова вода пошто бебини бубрези почињу да стварају и излучују мокраћу. Мишићи у зиду цријева почињу да вјежбају покрете перисталтике – цријевне покрете који служе за варење хране. Хипофиза почиње да ствара хормоне.

13. недјеља - На јагодицама прстију је формиран отисак. Вене и органи су сада јасно видљиви, а цијело тијело покушава да сустигне величину главе, која чини трећину укупне бебине величине. Код беба дјевојчица, већ је формирано више од два милиона јајних ћелија.

14. недјеља - Беба је много еластичнија и може да помјера главу, уста, руке, зглобове, ноге и стопала, чак и прсте на ногама. Врат је дужи и јачи, и до прије неколико недјеља, бебина брада је морала да се наслања директно на грудни кош, а сада више не мора. Откуцаји срца се све јасније чују на УЗ и двоструко су бржи него код одраслих, око 160/мин. До рођења ће беба само расти и сазријевати.

Него, да ли сте знали да се баш до 14. недјеље трудноће изврши највећи број утробних чедоморстава?

(abortus.rs)