Без обзира на број деце који имате сигурно сте били у фази када сте се питали желите ли још једно
Kако сте одлучили да повећате своју породицу?

Блогерка, списатељица и мама четворо деце Аллисон Слатер Тате описала је коју је највећу лекцију у животу научила кроз мајчинство. Једноставно је немогуће све планирати у животу. Пре него је постала родитељ, мислила је да ће имати двоје, можда троје деце те да ће разлика бити три године, а да ће престати да рађа са 33 године. Одлучила је да су то “праве” године када треба родити последње дете.

Прочитала је све књиге о родитељству, разговарала са свим пријатељима који имају децу те је провела сате и сате проучавајући све о деци и одгоју на интернету. Међутим, тек када је постала мама схватила је да те припреме нису важне. Родитељство ју је научило да није тачно знала што жели и када, те је врло брзо након што је преживела колике с првом бебом, сазнала је да је трудна с другим дететом. Тако је друго дете родила 21 месец након првог.

Kасније одлуке да роди треће и четврто дете дошле су након дугих разговора с мужем. Међутим, да јој је неко пре рођења првог детета рекао да ће имати толико деце мислила би да је луд. Мама Аллисон поделила је своје искуство те зна да свако зна што је најбоље за њега, али и доноси разлоге зашто би требали размислити желите ли још једно дете.

1. Већ све знате и упознати сте са свим ситуацијама
Прошли смо све ситуације с малом бебом, прве кораке, дохрану и све фазе које дете пролази у развоју. Међутим, када смо дошли до периода када је дете кренуло у школу схватили смо да вреде сасвим друга правила. И да је према томе задовољавање бебиних потреба заправо врло лагано. Изрека каже, мала деца мали проблеми, велика деца велики проблеми.

Понекад, кад сам суочена с друштвеним мрежама и пубертетом своје деце, хијерархијом у друштву те насиљем која влада у основној школи. Стварно сам сретна што могу себи загрлити своју једногодишњу бебу. Једноставност лечи мајчину измучену душу.

2. Бебе су минијатурни амбасадори добре воље
Са својом задњом бебом чудила сам се колико су нам странци прилазили само зато што је беба. Испада да већина људи воли (сретне) бебе. Занимљиво, моје троје старије деце обожавају своју сестру бебу. Она је једина ствар око које се сви слажу и помаже одржавати добру породичну динамику. Њихово обожавање млађе сестре уједињује их као ништа друго. Тешко је бити љут када је у соби неодољива беба и гледа нас са својим великим и пажљивим очима.

3. Бебама је све изненађење
Недавно сам своја три дечака одвела у Диснеy Ворлд што нама представља локално путовање. Деца која одрастају у средишњој Флориди узимају забавни парк здраво за готово, а моја старија деца окрећу очима због тих неколико сати вожње. Али када смо сви отишли с бебом у Диснеy Ворлд чак је обична вожња на вртешци постала забавна.

 

Ухватила сам тренутак у којем се сви моји дечаци смеју од уха до уха кад је беба махала и заплакала од весеља због изненађења које је доживела. С бебама и малом децом све је изненађење. Готово сам заборавила како је посетити Диснеy забавни парк с дететом које га никад није видело. Њен ентузијазам и истински ужитак направили су велико весеље за све нас.

4. Последња беба ће вас подсетити да су сва ваша деца једном биле бебе
Моја деца ме редовно остављају емоционално и ментално исцрпљеном. Kад лежим ноћу у кревету због несанице јер размишљам какав сам била родитељ или што сам требала направити, то се никад не догађа због бебе.

Kада понашање моје деце изазива у мени питање “Kо си ти и што си направио мом детету?”, беба ме подсећа на то што су некад били мали, само пре неколико година. Тада успевам наћи у себи последње трагове стрпљења и разума, гледајући њено слатко лице и присећајући се њихових пуних и округлих образа када сам их могла ставити у своје крило и многе проблеме решити спавањем. Ја сам боља мајка старијој деци јер сам и мама беби.

5. Беба ће вас подучити све ствари или барем две
Kада сте већ прошли једно родитељско путовање, можете се веселити новом. Можете знати што очекивати када очекујете. Најбоља ствар код бебе број два или три, посебно код бебе број четири је да ме научила пуно тога о родитељству. Научила сам да неке бебе рано почињу добро спавати (а касније можда не), да су нека деца лагано прилагођавају на ношу, а нека никако.

Нас је наше задње дете, прва и задња девојчица, научило како сестра утиче на моје дечаке. Уверена сам да је то што имају сестру променило начин на који ће поступати с женама касније у њиховом животу и како ће се понашати уопште према људима у животу.
Они више опраштају, имају више стрпљења и нежнији су након што нам је она дошла у живот. Никад нисам мислила да ће пуно млађе дете донети толико радости мојој старијој деци. Али кад сам уловила једног дечака како седи с бебом у крилу и чита јој књиге те пева песме из цртаћа “Фрозен” схватила сам да смо направили добру ствар када смо нашој деци даровали још једно дете.

 

ИЗВОР: https://zelenaucionica.com/5-razloga-zasto-treba-da-imate-jos-jedno-dete/#.X7Z3zgwqNzM.viber