Морамо да преиспитујемо ове заблуде у сваком смислу, да указујемо на начине на које је савремена западна култура изневерила жене и да пружамо подршку мајкама свуда и у сваком тренутку.

 

 

Пет највећих заблуда савременог друштва о мајчинству

Мој муж је недавно рекао колеги да чекамо друго дете. Нашој кћерки је шеснаест месеци, а у лето нам стиже дечачић!

Мој муж је на другој години постдипломских студија, а када је ту вест поделио с колегом, овај му је на то рекао: „Шта вам је то требало?”Немојте се чудити. Да, то је врло некултурно, али то је права слика садашњег западњачког става према родитељству. Чини се да људи данас мисле да је родитељство привилегија више класе, па чак ни тада као да нисмо сигурни да је оно заиста било жељено, а не последица случајног догађаја или просте потребе за репродукцијом.

Мој муж и ја одлучили смо да млади заснујемо породицу, док је он још увек био на факултету, па смо се просто навикли на такве коментаре. Људи мисле да сам случајно затруднела – незамисливо им је да смо то заиста желели! Притом, уопште се не устручавају да пред нама искажу своју неверицу или неодобравање.

То само говори колико наш савремени свет не подржава мајке.

Наше друштво промовише заблуде о родитељству, које нас обесхрабрују и чине целу причу немогућом. Поврх тога, ми чак осуђујемо оне који постану родитељи у условима које наша култура сматра „неидеалним”. Морамо се ослободити тих заблуда јер оне почивају на страху. Паровима или женама који нису очекивали бебу, а сазнају да ће је добити, продају се лажи о тзв. „могућностима“ које су им на располагању.

Навешћу вам пет типичних заблуда о мајчинству и образложити их.

Прва заблуда: Треба бити „спреман” за бебу

Доста се говори о томе да нисмо „спремни“ за децу, али није јасно шта то заиста значи бити „спреман“. Мислим да ће се већина родитеља сложити да не постоји начин да се спремиш за то. Деца се десе као нека експлозија, и то експлозија која је задивљујућа, која мења живот, која исцрпљује, и од које нема ничег бољег на целом свету. Наравно да постоје више или мање идеалне околности за подизање деце, али за родитељство се најбоље спремиш тако што једноставно добијеш децу.

Због заблуде о „неспремности”, родитељи који неочекивано сазнају да ће добити бебу осећају се као да су урадили нешто лоше. Не, нисте урадили ништа лоше. Деца су благослов без обзира на све.

Друга заблуда: Треба да солидно зарађујете

Занимљиво је упоредити износе примања који су различитим људима „потребни” да заснују породицу. Једном ми је један инжењер, који је завршио Харвард, рекао да његова плата није довољна да приушти децу.

Та изјава је просто смешна.

Муж и ја тренутно живимо такорећи испод границе сиромаштва и добро се сналазимо. Штавише, људи широм света подижу децу чак и с мање новца. Значи ли то да су деца бесплатна или да с било којим кућним буџетом можеш бити једна од оних „савршених” мајки које каче слике на Инстаграм? Наравно да не.

Да ли то значи да не треба да сносиш финансијску одговорност за своје дете? Нипошто. То међутим значи да постоје средства која су доступна женама из свих сталежа. Дакле, ако желиш да заснујеш породицу или неочекивано затрудниш, немој да се бринеш – ти то можеш! Не дозволи да те било ко убеђује у супротно.

Трећа заблуда: Треба да имате свој стан

Не знам зашто је толико важно имати свој стан да би имао децу. Наравно, било би лепо када би сви могли да маркером по зиду прате раст деце из године у годину, као што су моји родитељи радили, али то заиста није нешто без чега не можемо да живимо. Током прве године нашег родитељства, живели смо заједно с мојим родитељима, на шта би мало ко из моје генерације тешко пристао.

Али био је то заправо веома практичан начин да се прилагодимо новој улози родитеља, због чега сам данас веома захвална мојим родитељима. За нас је то био прави благослов.

Од ове године живимо у малом стану. И знате шта? Моја кћерка обожава и наш стан и стан мојих родитеља. Идемо у паркове, на бројне бесплатне активности и она има сав простор, заштиту и безбедност који су јој потребни. 

Четврта заблуда: За децу је потребна гомила ствари

Као и код свега осталог у нашем друштву, мајчинство смо претворили у питање идентитета.

Људи мисле да су им потребни одређена одећа, опрема и дечије собе купљене у скупим модерним продавницама намештаја. Познајем неке жене које се плаше да постану мајке јер се боје да ће се претворити у фенси маме из богатог њујоршког кварта код којих су радиле као дадиље, да ће се дружити само с другим мајкама и да ће занемарити сопствени стил ради дечијих играчака и пелена. То је само још један пример елитистичког приступа мајчинству.

А шта је с мајкама у Бразилу, на Филипинама, у Харлему или руралном Арканзасу? Свака култура је другачија. Али верујте ми – ништа вам од свега тога није потребно.

Све је то лепо, наравно, али није неопходно. Имате ли у кухињи пластичне посуде за храну? Ето вам играчака. Имате ли преносиви креветац? Не треба вам колевка. Ми нисмо имали колица све док нам ћерка није напунила четири месеца и нису нам ни била потребна. Она никада није имала своју собу и спава на душеку на поду. Здрави смо и срећни и ништа нам не недостаје. 

Пета заблуда: Није пожељно бити млада мајка

То је једна од највећих лажи у нашем друштву. Ако младе жене пожеле да буду мајке, говоримо да тако троше своју младост и губе каријеру, те да је боље да замрзну јајне ћелије и одложе заснивање породице што дуже могу. Неколико пријатељица ми је рекло да се плаше да ће им трудноћа упропастити тело.

Да, тачно је да трудноћа мења тело – али не тако да после ње постајемо мање лепе.

Напослетку, оно што нам данашња култура не говори јесте да је много лакше родити децу у млађој доби. Млађе маме лакше се враћају у форму, имају више енергије и мањи ризик од компликација у трудноћи. Срамотно је што у нашој култури појам успеха у животу често не подразумева мајчинство. Бити мајка је нешто предивно, узвишено и чудесно. Културни обрасци се с временом мењају, али ова истина заувек ће остати иста.

Морамо да преиспитујемо ове заблуде у сваком смислу, да указујемо на начине на које је савремена западна култура изневерила жене и да пружамо подршку мајкама свуда и у сваком тренутку.

 

 

 

Autor: Kerol En Kemp

Prevod za pravoslavniroditelj.org: T. Ć.

Izvor: 5 Greatest Myths of Motherhood

преузето са сајта www.detinjarije.com