Панични страх од трудноће и порођаја познатији као токофобија, све чешће срећемо у друшту јер погађа све већи број жена.

Tokofobija - strah sa kojim se danas bori veliki broj žena
 Фото: Профимедиа

 


Од токофобије данас пати око 14 одсто жена, што није мала бројка, иако су у њу укључене и жене које се панично боје нове трудноће због трауматичних искустава које су доживеле у првој или ранијим трудноћама. Међутим, тај страх чешће погађа жене које никада нису биле трудне и које верују да можда никада неће имати децу јер се панично боје да затрудне.

Каква су њихова искуства и шта о томе кажу стручњаци, пронашли смо на сајту Mummypages.

"Престрављена сам од саме помисли да би у мени растао неки ванземаљац", изјавила је једна од жена која се бори са токофобијом.

Друге су је схватиле и подржале.

"Моја породица једноставно не може да разуме мој страх. Супругу сам од почетка причала колико се тога бојим, али он се упорно нада да ће ме страх проћи. Покушала сам се решити тог страха, чак сам и престала да пијем пилуле, али сад једноставно избегавам секс и размишљам о томе да опет почнем да их пијем, а да њему и не кажем јер сам парализована од страха да ћу затруднети", испричала је друга жена, а њен страх није чак ни најгори.

Страх од 'непознатог бола': Због чега се жене плаше трудноће и порођаја

"Ја не могу ни проћи поред труднице да се не смрзнем од страха", признала је једна млада жена која не може видети трудницу, не може поднети ни разговоре о трудноћи јер се тресе и презнојава од панике.

"Колико год знам да је наше тело направљено да створи још једно биће, мени је сама помисао да ми нешто расте између органа неподношљива. Плашим се да моје тело то не би могло да издржи", искрено је признала још једна.

Све њих, осим паничног страха кад помисле на властиту трудноћу хвата и тескоба, а она је уједно и веза с тиме што све више жена пати од ове фобије.

У данашњем стресном свету велики је пораст лоших стања као што су депресије, стрес и тескоба који су окидач разних фобија, па и токофобије.
"Други проблем је страх од поновне трудноће. Ту је стање нешто лакше јер је реч о страху који се може објаснити и ублажити, али ни тај страх се данас не решава како би требало. Пуно је жена које су из неког разлога проживеле трауме, неке у трудноћи, неке на порођају па је логично да се боје све да то поновно преживе. Пуно таквих жена никада више не затрудни", појаснила је бабица, на коју се надовезала и терапеуткиња Рена Гоугх која нажалост има све више посла са женама које се боје трудноће.


Неке показују типичну нервозу и тескобу повезану са страховима, а неке су заиста парализоване, али то су страхови који се могу ублажити и превазићи.

Жена које је успела да надвлада свој страх каже да је један од "окидача" пораста токофобних жена тај што се у медијима о порођајиима углавном прича негативно. Стално се говори о лошим искуствима, а мање се приказују она лепа. То је прва ствар која би требало да се промени у целокупној друштвеној слици јер порођај и трудноћа нису лаки, али су врло често лепи и подношљиви.

То је оно што жене са токофобијом морају да схвате, а потом да открију чега се заправо највише плаше. Женама често недостаје добра едукација о томе шта све тело може, које им се све могућности пружају да би им се олакшала трудноћа и порођај, али је свакако најгоре онима које околина не разумие.

Страх се може превазићи, али му се мора прићи стручно и циљано, уз пуно подршке и едукације.

 

 

Преузето са: https://www.yumama.com