Ни ове године родитељима није недостајало инспирације код бирања имена за своје малишане, тако да није ни мањкало лијепих, а и необичних имена у матичним књигама.

Како су навели из Градске управе за “Независне”, ове године у матичну књигу рођених уписано је 3.099 беба, од којих је највише дјевојчица добило име Ана и Катарина, а имена популарна за дјечаке су била Лазар и Виктор.Додали су да су популарна имена међу дјевојчицама Јована, Миа, Тара, као и Милица и Мила.
“Најчешће уписана мушка имена ове године су била Јован и Павле, а прошле године популарна мушка имена су била Марко, Милош, Урош и Василије”, казали су из Градске управе.
Додали су да и ове године родитељима не мањка инспирације с уписаним именима као што су Нектарије за дјечака и Софка за дјевојчицу.
“Несвакидашња имена су била и Инда, Лола, Маша, Теона, као и необично Лазарела, а уникатна мушка имена уписана ове године су Артем, Јаков и Тадија”, казали су из Градске управе.
Истичу и веома необично и ријетко мушко име Толимир, а женско Таиса.
“Необична имена уписана ове године била су и женско Петра Лукијана, као и Леа и Лаура”, казали су из Градске управе.
Како су навели из Градске управе, у протеклих неколико година примјетан је изостанак неких некад популарних имена, као што су Горан, Љубиша и Зоран.
“Имена ђеце која се мање виђају у матичним књигама посљедње двије године су и Весна и Дијана”, казали су из надлежног одјељења.
Подсјећају да су прошле године уписане 3.302 бебе, те да су тада популарна имена била Стефан, Лазар и Андреј, а за ђевојчице Лана, Софија и Катја.Тања В., мајка двогодишње дјевојчице, казала је да је заједно са супругом изабрала име за кћерку Ана.
“Хтјели смо да нам дијете има модерно и кратко име, па је Ана био савршен избор, јер је то име препознатљиво свуда”, рекла је ова мајка.
Јован К., будући отац, каже да још није одлучио о имену свог сина.
“И даље сам неодлучан, свиђају ми се имена Вук и Лав, а лијепо ми је и Филип”, рекао је Јован К.

 

 

извор: banjaluka.com