Друштво

Само за последње четири године у Српској урађено око 8.000 регистрованих прекида трудноће. Овако најчешће одлучују жене од 29 до 38 година. Од 160 КМ у државној до 300 КМ у приватној клиници

- Иако из године у годину број абортуса помало опада, ипак је то изузетно велики број за малу земљу. Тако је у 2012. години број абортуса у јавном и приватном сектору износио 2.200, у 2013. 2.193, а у 2014. години 1.916 регистрованих случајева. Од свих жена које су имале прекид трудноће највише је било оних у доби од 29 до 38 година - потврђено је “Новостима” у Институту за јавно здравство РС.

Статистика каже да се у Српској сваког дана уради минимално пет абортуса. И тако, већ годинама.

У Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Републике Српске постоје јасно дефинисане процедуре кад је у питању прекид трудноће.

- Труднице до 10. недеље трудноће могу извршити прекид трудноће у договору са лекаром специјалистом гинекологије и акушерства уз новчану накнаду у висини од 160 марака. Између 10. и 20. недеље трудноће о прекиду одлучује првостепена и другостепена комисија, формирана у нашој установи. Након 20. недеље трудноће одлуку о абортусу доноси Етички одбор, који је формирало Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске - појаснили су “Новостима” у УКЦ Бањалука.

Цене у приватном сектору за абортусе се крећу од 300 марака, па навише, зависно од клинике у којој се ради.

РИЗИЦИ Жене, каже др Родић, обично нису свесне какав ризик носи абортус. - Прекид трудноће оставља и психичке и физичке последице. Психичке су трауме и жена може да заврши на психијатрији након абортуса и да носи трајни ожиљак на души. Физичке могу да буду погубне за здравље, јер је могућ и стерилитет ако се абортус не уради како треба. Такође, абортус може довести и до великог крварења, чак и смрти пацијента - истиче др Родић.

Гинеколози кажу, за “Новости”, да се на абортус одлучују и младе и жене у зрелијим годинама. Било је, како причају, примера где је на абортус долазила девојка од 17 година, коју је рођени отац, не желећи да она роди, просто натерао на абортус.

На стотине је примера где се жене одлучују на абортус, уз тврдњу да не могу хранити још једно дете, јер имају већ двоје или троје деце!

Гинеколог Александра Родић, која је и национални координатор за репродуктивно здравље РС, каже за “Новости” да је противник абортуса и да људи у Републици Српској нису довољно едуковани о контрацепцији и уопште о заштити приликом секса.

- О контрацепцији се константно људи морају едуковати. Имамо примере да се абортуси раде и код млађих и код старијих жена. Разлози су различити, од оних где породица тражи од девојке да абортира, па до финансијских, јер породице не могу да издржавају још једно дете. Лично сам имала примере где поједине жене и по пет пута абортирају. Многе иду у приватне клинике да абортирају, јер не желе да буду виђене, па се на то одлучују далеко од очију јавности - појашњава др Родић.


АНКЕТА - ЗА И ПРОТИВ АБОРТУСА

Радислав Милашиновић, конобар

- ЈА сам велики противник абортуса. Отац сам троје деце и мислим да су деца наше највеће благо. Стално слушамо приче како је све мање народа у Републици Српској и да полако нестајемо. И уместо да правимо још више малишана, сада имамо хиљаде абортуса годишње. То је срамота за Републику Српску и за нас као народ.

Хава Емкић, учитељица

- МИСЛИМ да је то једна од најтежих одлука коју жена може да донесе. Често слушамо како то не треба да се ради, како је боље родити него ићи на прекид трудноће. Дефинитивно је реч о веома тешкој животној одлуци, која умногоме одређује и даљи живот те жене. Али, откуд нам право да некога због тога и осуђујемо.

Александар Марјанац, правник

- МИСЛИМ да се абортус тиче искључиво људи који се на њега одлуче. Само људи који се одлуче на абортус знају због чега то раде и зашто. Мислим да ту нема места за неко осуђивање жена које су решене на прекид трудноће, јер само оне знају кроз шта све пролазе и због чега су се определиле на овакав потез.

Бланка Шећербеговић, трговац

- АБОРТУС подржавам у било којем случају у којем мајка носи нежељено дете, било да су у питању економски, социјални разлози, или је угрожен живот мајке, деформитет плода, силовање, инцест... Живимо у 21. веку и људски је да размишљамо унапред о неким стварима, а не да по сваку цену рађамо децу која ће бити несрећна.

Мирослав Алексић, студент

- ПРАВО на абортус има свака жена која то жели и тешко је ту нешто посебно додати. Лично мислим да абортус није добро решење и да се тако ускраћује право на живот. Али, тешко је и неког осуђивати због тога, јер разлога за прекид трудноће је много и сигурно се оваква одлука не доноси преко ноћи, а оставља ожиљке, што је сигурно.