Свијет

 • Самит „За живот!“ у Москви 25-27. октобра 2018.

  Самит удружења, експерата и волонтера у области заштите људског живота од тренутка зачећа, заштите породице, хуманитарног деловања и комплексне сарадње више сегмената друштва и државе у овим пољима одржан је првог дана у Друштвеној палати Руске Федерације. Ради се о занимљивом органу који чине представници администрације Председника Русије, локалних власти и невладиних организација.

  Савез За живот и Покрет за децу Три плус су представили свој рад и упознали колеге из Русије са програмом Три плус – подршке породицама са троје и више деце. Реакције на српски наступ су веома позитивне уз иницијативе да се цео програм пренесе у Русију и широко примени.

  Већ годинама се развија сарадња са координаторима и активистима све-руског покрета За живот, што је довело до искрених, пријатељских односа са пуно поверења. Србија и Русија имају сличне проблеме и стога постоји високо међусобно разумевање и потреба да се размењују идеје, позитивна и негативна искуства, пројекти, итд. Србија и Русија имају велику несразмеру по питању величине територије, броја становника и другим параметрима, али иста вера и заједнички словенски род, заједничка култура и менталитет, заједничко искуство комунизма, демографски проблеми и историјско савезништво стварају огроман простор за успешну сарадњу на обострану корист. Ту нема потребе за комплексе супериорности нити инфериорности на било којој страни.

  Програм се наставио у Свето-Тројице Сергејевој лаври, великој руској Православној манастирској заједници и установи од прворазредног значаја за руску духовност, државност, историју и културу.

  https://oprf.ru/press/news/2018/newsitem/47080

  Заменик председника Одбора Друштвене палате Руске Федерације, Сергеј Рибалченко, је изјавио да је организација За живот (За жизнь!) „важна и потребна“; она се налази на путу националног циља постојаног раста природног прираштаја до 2024.