„Често, кад замолим разред да обликује круг, чујем одговор: „Мрзи ме“. Понекад мора чак да узме дете за руку и одведе га у круг. „Не смеш да ме дираш“, често одговарају деца.

Вриштање, гурање, непослушност – све више деце је злочесто, лењо и размажено. Проблем је у родитељима.

Један вртић у близини Луцерна проводи јутро у шуми, тема пужеви. Ођедном један дечак устаје и гази пужа. Ужаснута, друга деца плачу. Кад је васпитачица касније испричала инцидент дечаковом оцу, он је рекао само ово: „Мој син једноставно није млакоња”.Непоштовање досегло врхунац

Родитељи оправдавају децу која се стално гурају, подмећу другима ногу и непослушна су. Тај феномен Бригит Флеути добро познаје. Председница установе Дечји вртићи у Цириху ради као васпитачица већ 30 година и каже: „Овако лоше као што је данас није никад било. Наравно, увек је било деце која су тешка или несташна, али сад је то досегло врхунац и овако више не иде. Жао ми је изванредне деце која увек остају кратких рукава јер се све врти око оних који праве проблеме или ометају.“

Одред за јавно школство у Цириху прошле године реаговао је на притужбе васпитача у вртићу и успоставио радно удружење с темом „Деца предшколског узраста с поремећајима у понашању“. Као најчешћи узрок лошег понашања навели су родитеље. Притом се може радити о занемаривању, претерано заштитничком ставу, претераној подршци и претераној конзумацији медија.

Колико далеко може ићи непримерено понашање, показује један случај у разреду Монике Саланд. „Еј ти, глупа краво“, тим речима поздравила ју је једна првакиња. Казнени задатак није променио понашање, а мајка девојчице мисли да учитељица провоцира девојчицу. Моника Саланд памти случајеве кад је, након што би позвала ученике за свој сто, добила одговор: „Можеш и сама да дођеш ако ти нешто треба“.

То непоштовање је нови феномен, каже Моника Саланд. Предаје већ 35 година на подручју Цириха. „Сад морам често да звовем директора, јер се сама више не могу да се изборим с појединим ученицима”. Притом има родитеља који прете дисциплинским поступком јер провокације свог детета сматрају примереним годинама.
Моника Саланд је такође приметила да се неки родитељи на родитељском састанку односе према њој без поштовања, а у фокусу им је само њихово дете.

„Све више деце одбија да стане у врсту или круг кад их замолим“, каже васпитачица Сарах Винклер из Фрауенфелда. „Често, кад замолим разред да обликује круг, чујем одговор: „Мрзи ме“. Понекад мора чак да узме дете за руку и одведе га у круг. „Не смеш да ме дираш“, често одговарају деца. Такве сцене су некад биле реткост, каже 36-годишња учитељица која предаје већ десет година.

Све се врти око детета

Бригит Флеути напомиње да родитељи данас често желе да буду вољени од стране деце уместо да их желе одгајати. „Васпитање захтева рад, а границе понашања није лако поставити“, каже. Многим родитељима је неподношљиво постављати захтеве својој деци. Али, ако се све врти око потреба и склоности детета, угрозиће социјални развој детета. Ко је стално у центру пажње, биће касније зависан од пажње других и имаће потешкоћа у односу с другима.

Осим тога, ко стално слуша од родитеља да је нешто посебно, у опасности је да израсте у нарциса. То показује нова студија универзитета у Амстердаму. Родитељска топлина, љубав и здрава доза пажње важни су за развој дететовог самопоуздања. Међутим, претерано идентификовање с дететом је опасно за његов нормалан развој.
„Данас многи родитељи желе да буду своја деца. Пре је схватање родитељства било другачије“, каже Беатриса Кроненберг, директорка швајцарског Центра за посебно образовање. „Али, деци су потребна правила, границе. Деца неће сама од себе усвојити примерено понашање.“

 

Припремила Слађана Пантовић

Извор: https://www.detinjarije.com